gototopgototop

НВК12- учасник проекту «Школа за екологію: думати, досліджувати, діяти!»

Впродовж червня-жовтня 2017 року учнів НВК №12 Степаненко Валерія, Тищенко Наталія, Жагаріна Ія, вчитель географії Качараба О.П. та вчитель німецької мови Мороз О.М. працювали над проектом «Школа за екологію: думати, досліджувати, діяти!» та досліджували тему повітря «Свіже повітря – легені міста!».

Однією з найактуальніших проблем розвитку суспільства є проблема збереження навколишнього середовища. В умовах переходу України до сталого розвитку, оцінка забруднення та охорони атмосферного повітря займає вагоме місце у проведенні досліджень якості повітря. За даними мережі спостережень національної гідрометслужби України протягом першого півріччя 2017 року в 16 містах України рівень забруднення повітря оцінювався як високий , одним із них є наше місто, яке потрапило на 14 місце. Тому нам, як його жителям, не байдужий високий рівень забруднення атмосферного повітря у ньому.

 

Метою проекту було дослідити та дізнатися, які заклади спостережень і контролю за рівнем забруднення атмосферного повітря існують  у нашому місті, ознайомитися з основними викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря та джерелами їх походження, дослідити вплив шкідливих речовин на рівень захворюваності населення м. Рівного, скласти карту «Стан атмосферного повітря на території м. Рівного», проведення активної просвітницької діяльності учнями старших класів для розповсюдження екологічної культури населення.

В рамках проекту було проведено тиждень  природничих дисциплін на тему «Наше довкілля створюємо ми!», зустріч з начальником Рівненського Обласного Центру з гідрометеорології Масовцем Богданом Петровичем, екскурсію до Рівненського обласного центру гідрометеорології комплексної лабораторії спостереження за станом забруднення навколишнього природнього середовища, спостереження за забрудненням атмосферного повітря в м. Рівне на стаціонарних постах ( ПСЗ №1 – вул. Небесної сотні, ПСЗ №4 – вул. Ак. Грушевського, ПСЗ №5 – вул. Млинівська), складання карти «Стан атмосферного повітря на території м. Рівного», зустріч з лікарем, який пояснив вплив забруднювальних речовин на здоров′я людини, проведення міської акції «Чисте повітря», роздача населенню міста еколого-іформаційних флаєрів «Повітря надзвичайна цінність», проведення серед учнів 5-х класів інтелектуальної гри «Повітря та його властивості»,  захист учнями 10-х класів проектів «Збереження навколишнього середовища», екологічна конференція за участю учнів старших класів, вчителів географії, біології та хімії на тему «Запах повітря», зустріч з мешканцями району школи №12 та проведення агітаційно-роз′яснювальної роботи про шкідливість спалювання опалого листя.

За результами дослідження було встановлено, що рівень забруднення атмосферного повітря за індексом забруднення атмосфери в першому півріччі 2017 р. дещо збільшився порівняно з минулим роком і становив 7,8 проти 6,7.

Аналізуючи в цілому стан атмосферного повітря міста, відмічаємо незначне збільшення середньомісячних концентрацій завислих речовин (пил загальний), діоксиду азоту та оксиду азоту.

Качараба О.П. (вчитель географії НВК№12)

Мороз О.М. (вчитель німецької мови НВК№12)

Переглянути фото...