gototopgototop

“Шевченкове слово у серці моєму. Воно – життєдайна джерельна вода…”

Шевченківський тиждень, присвячений 204-ій річниці від дня народження Кобзаря

Після нього зосталося Слово –

Хвиля пристрасті без берегів –

Невгамовно палке і в любові,

І в ненависті до ворогів.

Вікторія Климентовська

Молодий, задивлений у майбутнє, перед тендітним вогником свічки, окрилений творчістю, запальний,  енергійний, елегантний, змучений солдатською муштрою, передчасно постарілий – таким ми бачимо Тараса Шевченка на автопортретах  та портретах відомих художників. Учні 10-х класів організували фотовиставку портретів Кобзаря, бо часто глибше зрозуміти творчість митця  допомагають моменти з його життя, навіть глибина погляду, вираз обличчя,   увічнені на полотні.

Юні художники 5-6 класів намалювали ілюстрації до віршів  Тараса Шевченка, свої роботи виставили у шкільній картинній галереї. Активними були п’ятикласники також у проведенні  вікторини  “ Дитинство Шевченка”. Найбільш ерудовані її учасники – Шевелюк Софія, Щевич Софія, Лещишин Віктор.  Змагалися п’ятикласники й  у конкурсі декламаторів “Якби ти нас, Тарасе, чув…”. А семикласники та восьмикласники – у конкурсі декламаторів “Вінок Шевченку сплітаємо із віршів”. Найкращими читцями  серед учнів 7-х класів стали Маслова Анастасія,  Кухарук Єлизавета, Мазур Дана,  8-х – Боровець Ірина, Килюшик Євген, Редько Ольга, Ящук Володимир, які майстерно передали зміст і  настрій творів як самого Кобзаря, так і сучасних українських поетів про Тараса Шевченка.


Учні 9-А стали учасниками ерудит-турніру  “Усе про Шевченка” в обласній юнацькій  бібліотеці. Діти не лише слухали розповіді бібліотекарів, дізнавалися більше про долю та творчу спадщину Тараса Шевченка, але й брали активну участь у конкурсах. Дев’ятикласники В і Г класів провели КВК “Знаємо, читаємо, любимо”.  Обидві команди виявилися однаково сильними.

Десятикласники завітали в кожен клас з інформаційними хвилинками  “Незабутній Шевченко”. Їхні повідомлення  всі слухали із зацікавленням.

Флеш-моб “Шевченківський рушник” і Свято вишиванок у нашій школі стали традиційними. Випускники декламували поезії нашого Пророка й передавали один одному рушник, вишитий традиційним поліським узором. Діти охоче  вдягають сорочки як із українськими старовинними орнаментами із бабусиної спадщини, так і  з сучасними узорами.

10 березня, у день пам’яті Великого Кобзаря, учителі української мови  та учні школи взяли участь у літературних читаннях на площі Незалежності, де поет зійшов у нашому місті на постамент у бронзі.

Шевченківський тиждень у школі завжди цікавий, змістовний та велелюдний.